نقش محوری تغذیه در مدیریت بیماری التهابی روده؛ از مدیریت التهاب تا بازیابی سلامت دستگاه گوارش

نقش محوری تغذیه در مدیریت بیماری التهابی روده؛ از مدیریت التهاب تا بازیابی سلامت دستگاه گوارش_کویر دانش

[ad_1]
نوشته و ویرایش شده توسط مجله ی کویر دانش

کد خبر: ۲۸۷۸۲۳

تاریخ انتشار کردن: شنبه ۱۰ آبان ۱۴۰۴ – ۱۷:۱۵

به نقل از بهداشت نیوز، این بیماری‌ با دوره‌های فعال و خاموشی اشکار می‌بشود و می‌تواند کیفیت زندگی بیماران را به طور قابل توجهی تحت تأثیر قرار دهد. عواملی همانند ژنتیک، اختلالات سیستم ایمنی، تغذیه نامناسب، استرس مزمن و تغییرات در میکروبیوم روده از جمله عوامل نقل در ابراز و تشدید این بیماری‌ها است.

گرچه رژیم غذایی به تنهایی عامل تشکیل IBD نیست، اما نقش کلیدی در پیشگیری از عود بیماری، کنترل علائم و بهبود کیفیت زندگی ایفا می‌کند. پیشنهاد‌های تغذیه ای بر پایه مرحله بیماری (دوره های فعال یا بهبودی) متفاوت است. در ادامه به با اهمیت ترین پیشنهاد‌های تغذیه‌ای در بیماران مبتلا به IBD اشاره می‌بشود:

فیبر: در دوره‌های فعال بیماری، افت مصرف فیبر نامحلول (همانند سبوس، غلات کامل، میوه‌ها و سبزی های خام) علائم گوارشی را افت می دهد. در روبه رو، در دوره‌ بهبودی می‌توان مصرف فیبر محلول همانند جو دوسر، سیب و موز را افزایش داد.

چربی های سالم: مصرف چربی‌های اشباع و ترانس که در فست‌فودها، غذاهای فرآوری شده، روغن جامد، کره و مارگارین حاضر است، با افزایش التهاب و تحول در ترکیب میکروبیوم روده همراه است. پیشنهاد می‌بشود این موارد محدود شده و به جای آن‌ها از چربی‌های سالم همانند روغن زیتون و کانولا منفعت گیری بشود. این چنین، از مصرف زیاد روغن آفتابگردان و ذرت به علت داشتن مقادیر بالای امگا ۶ که خاصیت التهاب زایی دارند، پرهیز بشود.

منبع های غذایی حاوی اسید های چرب امگا- ۳: اسیدهای چرب امگا-۳ دارای خواص ضدالتهابی است و می‌تواند در افت علائم IBD سودمند باشد. منبع های مهم آن عبارت هستند از: ماهی های چرب، گردو، بذر کتان و دانه چیا.  

پروتئین: در مرحله حاد بیماری و این چنین جهت پیشگیری از سوتغذیه مصرف کافی منبع های پروتئینی همانند تخم مرغ، مرغ، گوشت، ماهی و حبوبات ( درصورت تحمل) الزامی است. بهتر است مصرف گوشت قرمز به علت گمان تشکیل التهاب به یک تا دو بار درهفته محدود بشود.

غذاهای محرک: برخی از افراد با مصرف غذاهایی همانند لبنیات (در صورت نبوده است تحمل لاکتوز)، غذاهای تند و پرادویه، قهوه و نوشیدنی های گازدار، غذاهای نفاخ، چرب و سرخ شده و نوشیدنی های انرژی زا علائمشان عود می کند. شناسایی این غذاها و حذف موقت یا دائمی آن‌ها می‌تواند پشتیبانی‌کننده باشد.

پروبیوتیک ها: پروبیوتیک ها به بهبود فلور میکروبی روده و افت التهاب پشتیبانی می کنند. مصرف مکمل های پروبیوتیک و لبنیات غنی شده با پروبیوتیک از با اهمیت ترین راه های دریافت آن به شمار میرود. 

قندهای ساده و شیرین کننده های مصنوعی: این مواد که در قند، شکر، انواع نوشابه ها ( حتی نوشابه های رژیمی)، آبمیوه های صنعتی، شیرینی، بیسکوئیت ها و موادر شبیه حاضر است، اعتدال میکروبیوم روده را مختل و تبدیل افزایش التهاب و نفوذپذیری روده می بشود.

ویتامین D: افتویتامین D هم جهت ابراز بیماری التهابی روده و هم تبدیل عود و تشدید بیماری می بشود. در خصوص مقدار موردنیاز مصرف این مکمل، پیشنهاد می بشود با متخصص تغذیه یا پزشک خود مشورت کنید.

دسته بندی مطالب

مقالات کسب وکار

مقالات تکنولوژی

مقالات آموزشی

سلامت و تندرستی

[ad_2]