[ad_1]
نوشته و ویرایش شده توسط مجله ی کویر دانش
کد خبر: ۲۷۳۸۷۶
تاریخ انتشار کردن: شنبه ۱۰ آذر ۱۴۰۳ – ۰۵:۱۵
به نقل از بهداشت نیوز، دکتر مونا گل محمدی، عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان و متخصص تغذیه و رژیم درمانی، به مناسبت برگزاری پویش تغذیه با شعار (روغن سالم، غذای سالم، زندگی سالم)، اصرار کرد: روغن زیتون به هیچ گفتن برای سرخ کردن های عمیق نباید مورد منفعت گیری قرار گیرد و در کل روغنهای مایع برای تهیه غذا مناسب می باشند همانند روغن زیتون و کانولا ولی در کنار این روغنها میتوان از روغنهای کنجد، هسته انگور، روغن ذرت و آفتابگردان هم در تهیه غذا منفعت گیری کرد.
چربیهای سودمند برای بدن
گلمحمدی افزود: چربیهای غیر اشباع به دو دسته تقسیم خواهد شد که دسته اول چربیهایی می باشند که فقط یک باند دوگانه دارند و اصطلاحا به آنها چربیهای موفا حرف های میبشود. این چربیها سطح کلسترول” بد” در خون را افت و تبدیل افزایش سطح کلسترول “خوب” یا HDL در بدن خواهد شد.
به حرف های وی، منبع دریافت چربی موفا روغنهای زیتون، کانولا، آووکادو، بادام و آجیلها می باشند.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان در ادامه گفت: دسته دیگر چربی ها که تعداد باندهای دوگانه آنها زیاد تر از باندهای یگانه است، شامل چربیهای امگا ۳ و امگا ۶ می باشند. چربیهای” امگا ۳” برای سلامت قلب زیاد سودمند می باشند. این چربیها میتوانند التهاب را در بدن افت و به بهبود کارکرد حافظه و سلامت مغزی پشتیبانی کنند. این چربیها به اختصاصی در ماهیهای چرب همانند سالمون، ساردین، قزل آلا، بذر کتان، دانه چیا، شاهدانه و گردو یافت خواهد شد.
به حرف های وی، چربیهای “امگا ۶” هم در اکثر روغنهای گیاهی یافت میبشود. این چربیها برای نگه داری سلامت پوست و ساختار سلولی مناسب می باشند اما اگر دریافت این چربی ها بیشتر از اندازه و در اعتدال با” امگا ۳” نباشد تبدیل التهاب و مشکلات سلامتی خواهد شد.
مقدار مصرف روزانه چربیها برای بدن چه اندازه است؟
به حرف های وی، مقدار دریافت چربیها بسته به نیازهای فردی، سطح فعالیت فیزیکی و حالت سلامتی هر شخص متفاوت است اما بهطور کلی چربیها نزدیک به ۲۰ تا ۳۵ درصد از کل کالری دریافتی روزانه بدن را راه اندازی خواهند داد، به طور مثال فردی که روزانه نیاز داشته باشد نزدیک به ۲ هزار کیلو کالری انرژی دریافت کند، تقریباً ۴۴ تا ۷۷ گرم چربی در روز باید دریافت کند. به این علت پیشنهاد ما این است که دریافت چربیها به نزدیک به ۳۰ درصد از کل کالری دریافتی روزانه هر فرد که مقدار متغیری می باشد، محدود بشود.
عوارض مصرف بیشتر از اندازه چربیها؟
دریافت چربی ها بستگی به نیاز فردی شخص دارد که چه مقدار فعالیت فیزیکی دارد و در افراد گوناگون متفاوت است ولی با دقت به این که چربی ها انرژی بالایی دارند، دریافت بیشتر از اندازه آن امکان پذیر تبدیل افزایش وزن، چاقی و بالا بردن خطر مرگ و میر زودرس، ابراز بیماریهای غیر واگیر همانند بیماریهای قلبی عروقی، دیابت نوع ۲ و برخی از انواع سرطانها بشود.
گلمحمدی افزود: چربیها به طور کلی به چربیهای زیان اور و سودمند تقسیم خواهد شد. چربیهای زیان اور شامل چربیهای ترنس و چربیهای اشباع می باشند. چربیهای ترنس به شکل طبیعی در معده حیوانات نشخوار کننده وجود دارند، به این علت این چربی در گوشت و محصولات لبنی حاضر است. علاوه بر این یکی از مواردی که تبدیل تشکیل چربیهای ترنس میبشود، فرایند هیدروژنه کردن روغنهای گیاهی است. در کل چربیهای ترنس میتوانند سطح کلسترول” بد” را در بدن افزایش و تبدیل افت کلسترول “خوب” یا ” HDL” شوند.
او گفت: مصرف چربیهای ترنس میتواند با بیماریهای مختلفی در ربط باشد؛ به این علت مصرف این چربی ها باید به شدت در طول روز محدود بشود از جمله مصرف لبنیات کم چرب، محدود کردن مصرف گوشتهای قرمز و منفعت گیری حداقلی از مارگارین و روغنهای نباتی هیدروژنه در رژیم غذایی است.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان این چنین به نوع دیگر چربیهای زیان اور اشاره کرد و او گفت: این چربیها از نوع اشباع می باشند و با دقت به این که سطح” LDL “خون را افزایش خواهند داد میتوانند تبدیل بیماریهای قلبی عروقی هم شوند. چربیهای اشباع عمدتا در منبع های حیوانی وجود دارد ولی در منبع های گیاهی هم یافت میبشود، به این علت برای افت دریافت چربیهای اشباع باید مصرف لبنیاتهای پرچرب، گوشت قرمز و منفعت گیری از مواد غذایی فراوری شده، روغن نارگیل و روغن پالم محدود بشود.
بنابر اظهار وزارت بهداشت، این متخصص تغذیه او گفت: پیشنهادهای کلی ما برای مصرف چربیها و محدود کردن دریافت چربیها این است که بهتر است لبنیات به شکل کم چرب تهیه بشود، چربیهای قابل مشاهده روی گوشت ماهی و مرغ جدا بشود، مصرف گوشتهای قرمز به یک تا دوبار در هفته محدود بشود. این چنین غذاهایی که دارای چربی بالایی می باشند همانند مصرف غذاهای سرخ کردنی، کره مارگارین، کله پاچه محدود بشود.
گل محمدی در ادامه گفت: ماهی حداقل یک تا دو بار در هفته منفعت گیری بشود به جای سرخ کردن از راه حلهای سالمی همانند آب پز کردن، بخارپز کردن منفعت گیری کنیم و مغزها و دانهها را به گفتن چربیهای سالم در رژیم غذایی خودمان اضافه کنیم.
دسته بندی مطالب
[ad_2]